Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10786

Treballant el Poder Popular, treballant la responsabilitat

0
0

En una magnífica ponència, Teresa Forcades ens fa una profunda reflexió sobre el Poder Popular. Què és el poder popular? Què vol dir que el poder és del poble? Tal vegada és una exigència als poders fàctics (econòmics, polítics , militars, oligàrquics) que ens tornin el poder que és nostre? Si és així -considera Forcades- estam perduts, perquè difícilment ens els tornaran. Tampoc considera que el poder popular sigui un dret inherent que depèn de què els altres ens ho reconeguin. Si és així també estam “perduts” ja que difícilment els poders fàctics ho faran.

En canvi, si en lloc de considerar el poder popular com una cosa que ens han pres i ens han de tornar o com un reconeixement que ens ve de l'exterior, assumim el poder popular com una responsabilitat individual que neix de les pròpies conviccions i de la pròpia realitat, ens vinculam als altres en un projecte comú, llavors ningú ens el pot prendre. És possible que el poder es negui a tornar allò que ens ha pres, també que no ens reconeguin els nostres drets, però el que mai ens poden prendre és la nostra responsabilitat i conviccions internes. Com deia l'admirat Nelson Mandela, “Som L'amo del meu destí, som el capità de la meva ànima”.

El passat 1 de Maig, la candidata d’Alternativa per Pollença, Marina Llobera, es va dirigir a tots aquells que com nosaltres pensen que el sistema polític i social actual no és sostenible per demanar que passem a l'acció, que ens organitzem i creem xarxes que serveixin de fonament per a canvis reals. Des que va acceptar ser la nostra cap de llista, aconseguir que la gent participi ha passat de ser una prioritat a ser una vertadera obsessió, per davant inclús de guanyar les eleccions.

Els membres d'Alternativa estam convençuts de què per canviar les coses no és suficient que la gent ens voti, i una vegada en el poder, nosaltres, que som més guapos i més llests que els altres, ho arreglarem tot. Els membres d'Alternativa no venem fum. Pensam que no és suficient amb canviar Mariano Rajoy, Jose Ramón Bauzà o a Tomeu Cifre, tot i que sí és imprescindible.

El nostre compromís amb la societat l'articulam en torn a uns valors, fonamentalment de defensa del be comú com poden ser la justícia social, la defensa dels recursos naturals i el territori, i ho fem des de l'assemblearisme, l'horitzontalitat i la democràcia radical.

Precisament per no caure en temptacions habituals a altres partits polítics de mercadejar amb els valors, i per poder ser fermes en la defensa del que és de tots, treballam, més que per assolir el poder, per aconseguir un contrapoder suficientment fort que s'articuli en torn a la defensa, des de la responsabilitat individual, d'aquests valors, que, a més, prioritzi el bé comú per damunt d’interessos particulars o dels poders fàctics. Per això hem intensificat la feina de pedagogia política i social per crear aquestes xarxes de contrapoder. Aquest és el sentit fonamental de cada un dels actes o activitats que organitzam o en els quals col·laboram.

En un moment com l'actual, on sembla evident l’enfonsament del règim actual, més prest o més tard s'hauran d'iniciar processos constituents, i és aquí on cada persona haurà d'assumir el poder popular com una responsabilitat cap el bé comú i en front dels poders fàctics que segurament voldran mantenir els privilegis i el poder actual. Si la suma de responsabilitats és prou forta avançarem cap un món més just, més equilibrat i sostenible.

Joan Cifre

 A la nostra pàgina web trobareu actes de Junta de Govern, notes de premsa, mocions, documents....

 

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10786

Latest Images

Trending Articles