Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12423

Resposta a Antoni Riera: Sobirania, MÉS i Podem i "La canço del no gosar poder"

0
0

El passat dia 26 d'agost vaig publicar un article d'opinió al Diario de Mallorca que vaig titular "MÉS i Podem: L'alternativa el 2015". Va generar molts comentaris, reflexions, algunes crítiques, etc. que he procurat anar contestant per diversos mitjans.

Capítol a part mereixen però les reflexions del company Antoni Riera al seu blog d'opinió a l'ARA Balears: "La cançó del no gosar poder". En Toni és una persona intel·ligent, que segueisc, escriu bé, i crec sincerament que compartim totalment lluita i anhels. Però comentant i valorant el meu escrit fa algunes afirmacions i  arriba a algunes conclusions que m'agradaria aclarir, contestar i algunes fins i tot desmentir. 

Diu Riera al seu blog en relació al meu article que "en una primera lectura ràpida, interpret l’article com una aclucada d’ull a Podem, com un intent d’acostament per mirar de configurar una majoria suficient que lideri el canvi a les Balears."

Efectivament, això és exactament l'article. "MÉS i Podem: L'alternativa el 2015" no pretèn ser cap reflexió (i molt menys mínimament profunda) sobre temes polítics de més envergadura com el sobiranisme, els objectius polítics i estratègics de MÉS, sobre si són necessaris i convenients o no pactes preelectorals o post-electorals amb Podem o altres forces, sobre l'unitat de l'esquerra, etc. En absolut. Els seus objectius són molt modestos. Simplement constat que:

1. Podem és una força emergent que jugarà un paper decisiu a Balears el 2015.
2. MÉS és una força política sòlida, que combina trajectòria i renovació, que té voluntat d'obrir-se a tota la societat, i que pot aconseguir molt suport electoral el 2015.
3. MÉS i Podem, tot i què tenim diferències, compartim molts plantejaments i és bo que cooperem i col·laborem al màxim (no especific de quina forma, això ho han de decidir les bases respectives) per aconseguir tota una sèrie d'objectius comuns. I a l'article pos l'accent, lògicament, en els aspectes que MÉS i Podem compartim. 

Ni més ni pus. No pretenc establir amb l'article les bases o els objectius estratègics de MÉS per Mallorca. I dic això perquè crec que aquí radica fonamentalment el malentès que provoca algunes afirmacions de n'Antoni Riera que crec important contestar.

Antoni Riera segueix dient que "no troba cap referència a reivindicació de la sobirania i la independència de les Illes Balears". I jo contestaria que la raó és simplement que l'article no va d'això. Com he dit se limita a destacar les coses que compartim MÉS i Podem sense voler anar més enllà.

Malgrat això, hi surten referències constants als plantejaments històrics del sobiranisme i nacionalisme balear. Així, es diu que MÉS parteix de la millor tradició del "nacionalisme progressista", es parla del valor de MÉS "com a força autocentrada en els problemes de les persones que viuen i treballen a Balears", del compromís amb la "nostra llengua i cultura", i de la necessitat de "canvis profunds en el model de relacions amb l'Estat", etc. 

Totes aquestes referències però són obviades per Riera que acaba dient que l'única cosa que li recorda a sobiranisme al meu article és "un eufemístic dret a decidir dels pobles". I arriba a afirmar que no sap si això se deu referir al "poble palestí, saharauí o kurd". Ah no! Això sí que no li puc deixar passar a l'amic Riera. Evidentment tots els pobles del món tenen dret a l'autodeterminació, però el poble pel qual MÉS per Mallorca demana el dret a decidir és el poble de Mallorca i de les Illes Balears. De fet, al moment de prendre possessió del meu càrrec com a regidor de l'Ajuntament de Palma, vaig prometre la Constitució recordant públicament que ho feia "per imperatiu legal" i "sense renunciar al dret a decidir del nostre poble". Tenim i tenc molt clar quin és el meu poble i per qui feim feina.

Seguint, crec, amb el malentès generat en la confusió sobre els objectius del meu article, Riera afirma que li pareix "forçat" que jo parli d'una revolució política i no faci ni una menció al procés sobiranista català. I li he de tornar a dir. És que l'article tracta sobre canvis profunds en el panorama polític balear. El marc territorial de "MÉS i Podem: L'alternativa el 2015" se limita a les Illes Balears. Clar que seguesc amb interès i emoció el procés cap a la llibertat nacional del poble català. I clar que m'agradaria que un dia fós possible viure uns dies semblants a Mallorca i Balears. Per això duim al PSM quasi 40 anys fent feina! Milit des del 1996 i tenc molt clara quina és la història, la llengua i la identitat nacional dels mallorquins. Però torn a repetir, el meu article no anava d'això.

Podria acabar aquí. Però no voldria que en Toni m'acusàs de defugir el debat. Acaba la seva entrada al blog manifestant preocupació perquè observa que hi ha una "prevenció exagerada" a parlar d'independència o sobirania. Segurament aquesta és la motivació que l'ha duit a valorar críticament el meu article al DM. I no li vull deixar de contestar de manera frontal. MÉS per Mallorca no durà la independència dins el seu programa electoral el 2015. No és una bona idea. No l'ha duita mai el PSM i no la durà ara MÉS, que vol ser una força política plural, integradora i aglutinadora de tota l'esquerra mallorquina, i que pretèn connectar les seves propostes amb una majoria social.

El que sí durà MÉS dins el seu programa és el reconeixement del dret a decidir del nostre poble. Aquest principi democràtic bàsic sí que es compartit per tots els integrants de MÉS i forma part irrenunciable del discurs polític i dels eixos estratègics de MÉS per Mallorca. Igual que la lluita per la justícia social, pel territori, pels drets laborals i de les dones, per un tractament fiscal just per a Balears, per la llengua i cultura, etc.

Va ser Josep Maria Llompart el que va dir en referència al PSM que "vosaltres no heu oblidat el somni; tot coneixent, però, en cada moment allò que la realitat permetia. Somiadors i realistes alhora, heu sabut mantenir la dignitat i l’honor de la lluita política”.

No oblidar el somni però saber allò que la realitat permet a cada moment. Aquesta és l'única manera per fer avançar la recuperació de la consciència nacional dels mallorquins i el sobiranisme polític. Hem avançat els darrers anys, i seguirem avançant, fent pedagogia, amb propostes concretes, explicant el déficit fiscal de Balears (un 13% de PIB balear se'n va a Madrid via imposts i no torna), la injustícia i els perjudicis que ens causa AENA, l'inversemblant sistema d'AVE's mentre aquí no podem tenir un tren de rodalies mínimament digne, etc. Però pens que és contraproduent per seguir avançant, insistir en reivindicar l'independència des de l'àmbit polític per les places i pobles de Mallorca. Aquesta segurament és la discrepància de fons que tenim n'Antoni Riera i n'Antoni Verger. Compartim anhels i lluites d'alliberament social i nacional, però dissentim en la manera d'arribar-hi. El que és segur és que hem de seguir parlant, col·laborant, si fa falta intercanviar punts de vista i discrepar, però sempre caminant junts.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 12423

Latest Images