Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10485

Dret a preguntar

0
0

Avui  un article del company  Mariano Moragues. Si voleu escriure o que publiquem alguna cosa, només ho heu d'enviar a alternativaperpollenca@gmail

Fer consistir la democràcia sols en votar cada 4 anys (i es voten persones més que programes) significa una democràcia esquifida. La democràcia representativa pot agilitzar la presa de decisions, però bé saben que sovint els representants són poc fidels a la voluntat popular i fins i tot a les promeses electorals, que molts de pics són paper banyat. D’aquí ve el crit tant repetit darrerament: “no ens representen!”

La participació dels ciutadans en les decisions del poder és el bessó i la clau de la democràcia; participació i democràcia són inseparables. Saber el que vol la gent és elemental per actuar democràticament. Per tant, res millor abans de prendre decisions transcendentals que consultar directament a la gent i aclarir quants de graus fa l’aiguardent; res més democràtic. Una vegada recollida la voluntat popular majoritària, el poder polític té clar el seu quefer i està obligat a obeir aquesta voluntat.

A partir d’aquestes premisses no es pot entendre en via ninguna que pugui ser il·legal una consulta no referendari al poble sobre la independència, les prospeccions de Canàries o qualsevol altra qüestió important. Suposant que fos il·legal la independència i també ho fos un referèndum vinculant(?), no té aferratall dir que preguntar al poble què pensa o què vol és il·legal. El CIS i multitud de enquestadores, per pa i per sal pregunten el que els passa per l’engonal, i se’ls reconeix el dret a preguntar i mai del món són declarades il·legals. Si aquestes preguntes enlloc de fer-se a una mostra suposadament representativa, s’obri a tot l’univers del que es vol conèixer l’opinió, l’únic que canvia és que resulta més fiable i no menys legal. La legalitat està per facilitar la convivència i defensar els drets de les persones; i un dret fonamental és ser escoltades pels poders públics.

Voldria que qualcú explicàs, sense martingales ni mangarrufes, com es pot prohibir una consulta popular, quan és la millor manera d’aclarir que volen les comunitats, ajuntaments, comunitats i govern central. No serà que es té por del que pugui dir el poble?

Mariano Moragues Ribas de Pina

 

 

 
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10485

Latest Images

Trending Articles