Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12422

Exposició d'estiu (Junta d'1 de juliol de 2014)

0
0

Avui resumim l'acta de la Junta de Govern d'1 de juliol. Com sabeu PP&PI  van contractar una persona per millorar la pàgina web i la comunicació de l'Ajuntament, però sembla que els regidors de l'equip de govern confonen propaganda amb informació i es preocupen més de publicar fotografies seves que en informar als ciutadans i per exemple publicar aquestes actes a la pàgina municipal. També és lamentable que els partits que hi ha a la Junta de Govern; PP, PI i UMP no publiquen absolutament res de la mateixa i després parlaran de participació...(Veure acta de la  Junta)

- A aquesta Junta es va adjudicar el contracte administratiu de serveis per dur a terme les festes de la Mare de Deu del Carme de l’any 2014 per un import de 16.170€ IVA EXCLÒS a l’entitat TOT ESPECTACLE MUSICA I COMPLEMENTS

- Van aprovar la concessió de subvenció nominativa a les associacions de la tercera edat de Pollença (COLONYA), de persones majors del Port de Pollença, de persones majors MAR BLAVA  i a l’Associació/Fundación HOMBRE LIBRE – PROJECTE HOMO BALEARS  . 1.500 euros a cada associació.

- Van aprovar la pròrroga del contracte de serveis d’activitats esportives, activitats dirigides i parcs, per un anys més (fins dia 20 de maig de 2015) a l’entitat FONAESPORT S.L., per un import de 62.789,92 € (IVA inclòs).

- Van adjudicar l’autorització reglamentada per a l’explotació de les instal·lacions i els serveis de temporada del litoral per a l’any 2014 corresponent a diferents lots de la platja; quioscs, centre massatges, Flysurf La Gola...

- El més interessant de l'acta de la Junta és l'aprovació  proposta relativa a l'exposició d’estiu a l’Església del Convent. Es van presentar quatre propostes que són valorades pels directors del museu ( el podeu llegir de forma completa a l'acta):

INTRODUCCIÓ:

La trajectòria de les exposicions que s’organitzen a l’església del convent de Pollença a l’estiu, té en conjunt un indubtable nivell nacional i internacional. Durant més d’una dècada des del museu s’ha aconseguit una llista de participants de prestigi i molt alta qualificació.

És per això que des de la direcció del museu pensem que, dins del possible i en funció de la nostra capacitat com a petit museu que som, sempre que puguem hem d’intentar aconseguir artistes de màxim nivell.

1999 JOAN BENNÀSSAR Apamant el viure

2000 COL·LECTIVA Suite Olympic Centenal

2001 SUSSY GÓMEZ No se quantes vegades

Homenatge a l’arquitecte Francisco Javier Sáenz de Oiza

2002 JAUME PLENSA Wisperm

2003 REBECCA HORN Moon mirror

2004 MIQUEL NAVARRO Fluido en la urbe

2005 AMADOR MAGRANER El cel en un temple

2006 BILL VIOLA Nigth journey

2007 JANET CARDIFF The forty part motet

2008 GILBERTO ZORIO Stella-croce

2009 JOAN MARCH La pell girada

2010 NO ES VA FER EXPOSICIÓ

2011 BEN JAKOBER I YANNICK VU Ho veus

2012 JOAN CORTÉS Memòria de l’aigua i viceversa

2013 AMPARO SARD Paisatge ombrívol

Creim que, si volem seguir la pauta marcada en relació a les exposicions pasadse aquest 2014 hem de seleccionar a un artista internacional.

Es van presentar quatre propostes:

1.-  Bertrand Lavier. Artista visual francèsL’artista presenta una sèrie de pintures de format més bé petit, que no convé per a l’Església del Convent i que no va presentar un projecte específic per a l'exposició.

2. Hinrich von Harten: Stairway to heaven. (Escala cap al Cel). Arquitecte alemany que viu a Pollença i assumia tots els costos de realització, transport, instal·lació i música en viu al moment de la inauguració així com qualsevol altre despesa que pogués ocasionar l'obra, excepte la publicitat de l’exposició que assumiria l’ajuntament.

El seu projecte, una escultura en forma de piràmide de acer de12m d’alçada per 1.20m d’ample a la base. Es tracta de la bíblica Escala de Jacob entorn de la qual serpenteja una escala imaginària no transitable, els escalons són de llum, foradats a l’acer. A mesura que s’alça la pirámide cada vegada es veu menos el metall i més la llum. La música proposada per acompanyar l’exposició és la canço del mateix títol de Led Zeppelin Stair to Heaven Explica com quedaria dins l’església, i també que l’escultura es faria a Pollença mateix a l’empresa Ferro Busso,

Segons ell: “La interacció entre l’escultura , la llum i la música crearia un objecte únic de meditació que resulta facil de comprendre per als visitants que no oblidarien mai. La piràmide auna cultures i religions i té com objecte fomentar la vida comú en Pau”.

Conclusió

Encara que el projecte pot semblar a priori interessant, la direcció del museu considera que donar la capella a un arquitecte absolutament desconegut en el món de les Arts no és una bona opció per a l’exposició d’estiu. Per la qual cosa s’ha deixat de banda. Però, sí es creu convenient i aquesta proposta agrada, es podria acceptar per una altra època de l’any.

3. Astrid Colomar. Força de Gravetat. Artista mallorquina.

A l'acta no s'explica el seu projecte però es proposa per a l'estiu 2015

4. Yuko Shiriahi SENYAL que va ser la triada.

L’artista japonesa Yuko Shiriahi (Tòquio, 1956), resideix a Londres, té una gran projecció internacional. El seu currículum ens parla de mostres i instal·lacions arreu del món essent la seva obra molt valorada per la critica i pels especialistes en art contemporani.

El recents treballs de l’artista japonesa Yuko Shiriashi, l’han consolidada com una de les artistes japoneses de més ressò internacional. Des del seu estudi han sortit projectes per a espais urbans, institucions públiques, galeries i col·leccions públiques i privades, un recorregut pel seu currículum dona fe de l’impacta que genera la seva obra arreu del món.

Una de les característiques més singulars de la seva obra sorgeix de la seva cultura, la japonesa. Sens dubte, la seva pintura com les escultures i les instal·lacions, traspuen la sensibilitat japonesa, tant per la senzillesa de les seves construccions com per l’ússingular de la llum. Aquesta sensibilitat no descuida la impremta occidental, més aviat l’assumeix i la fa pròpia, sempre però, deixant clara la seva visió oriental. Aquesta exposició en seria el comissari Biel Amer, que ja ha presentat altres propostes en anys anterior, com són: Jaume Plensa, Rebecca Horn, Miquel Navarro, Bill Viola i Gilberto Zorio.

Al explicar-li el que significa l’exposició d’estiu i el que representa pel museu, per Pollença i per Mallorca en general i preguntar-li si ella podria estar-hi interessada, l’artista va expressar la seva bona disposició el màxim interès i la disponibilitat per assumir l’exposició a l’església del Convent durant l’estiu del 2014..

Projecte

El projecta que presentarà a Pollença és el mateix treball presentat a Londres, és un clar exemple d’aquest posicionament artístic. L’encreuament o mestissatge de cultures que han lligat l’obra de Yuko Shiriashi, entra en una nova visió que, sense renunciar a les ancestrals maneres de veure la vida de la cultura oriental, ingressa en una revisió de les costums mortuòries de la societat antiga i d’una cultura ancestral com l’egípcia. Aquesta revisió artística de la cerimònia mortuòria egípcia, sorgeix d’una reflexió posterior a la visita realitzada a les despulles momificades d’un faraó al Museu Britànic de Londres. “El llibre de la mort”, així és titula el document que reflecteix les maneres en que els antics egipcis (juntament amb els xinesos foren els primers en adoptar costums funeràries) embalsamaven els seus difunts. Les societats civilitzades han mostrat sempre una preocupació i interès per preparar els seus difunts cap a una vida ulterior, en la creença que només és perd la matèria però sobreviu l’ànima i assumir la immortalitat. I en això, les religions i les costums són semblants sigui quina sigui la seva procedència geogràfica, religiosa o cultural. És per això, que la proposta de l’artista suposa, com resulta obvi, una visió contemporània del mausoleu funerari, fent una sentida interiorització de l’espai funerari.

L’oportunitat de poder exposar aquesta obra en el si de l’església de Sant Domingo, permet visualitzar la unió de dues formes mil·lenàries d’entronitzar el respecte pels difunts. L’església manté làpides i sepulcres de l’edat mitjana, de personalitats rellevants en la història del convent i la ciutat, per tant, el treball de Yuko Shiriashi esdevé homenatge també a ells, creant un espai dens de recolliment i al·legoria, de respecte i sentiment, tot aplicant una senzilla estructura metàl·lica i una il·luminació intensa i precisa. Una obra que enllaça a la perfecció tres mons, tres cultures, l’occidental, l’antiga tradició egípcia i la subtilesa oriental.

Conclusió

El projecte de l’artista japonesa, a la direcció del museu mos parèix la més interessant  També mos pareix la millor proposta entre els projectes que s’han presentat y per tant consideram que la elecció de na Yuko Shiriashi és la que s’ha de fer enguany i així ho aconsellam al batle i regidor de cultura. Amb ella, de nou convidam a una artista internacional i de prestigi desprès d’uns anys on només han exposat d’artistes mallorquins o que viuen a Mallorca. Amb el desig d’obrir nos cap al món i, alhora, situar Pollença en primer i Mallorca en segon lloc en el mapa de les grans exposicions mundials, en la mesura que puguem, com hem dit ja anteriorment ,com museu municipal que són. Com l’any passat va exposar una artista mallorquina, ens ha semblat necessari convidar per aquest any a un estranger i voldríem que aquesta fos la tònica durant els propers anys. Els anys imparells un artista nacional, els anys parells, un artista internacional. Així no es repetirien les llistes o bé artistes estranger o bé anyades de només artistes locals. Pel fet que mos sembla molt més interessant i més equilibrat. I tot això ho diem perquè aquesta direcció, no es vol oblidar dels artistes d’aquí, ni molt menos. Per tant proposam aquesta manera de fer i excepte algun cas d’ordre major és el que farem, si aquesta proposta agrada. Aprofitam també per comentar que l’any 2015 podria ser l’any de l’artista Astrid Colonar vist el dossier que ella ha presentat i que ella és una artista mallorquina.

Vista la  proposta econòmica de l’exposició YUKO SHIRAISHI ESTIU 2014: 18.915,08 €

Fotografia de natprojectes, on trobareu més informació i fotografies

 

 

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 12422

Latest Images