Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10530

Illanvers no tindrà onzena edició (de moment)

0
0

Illanvers és un certamen multidisciplinar. Hi ha poesia, hi ha fotografia, hi ha pintura, hi ha música... Hi ha una illa i unes nits d'agost. I hi ha, sobretot, un públic que ja s’ha acostumat a la cita estiuenca que ajunta de manera deliciosa algun indret de Menorca amb el gaudi de veure i escoltar els poetes. Els poetes, joves, la majoria, però també els més veterans, els seus mestres. El públic només ha d’obrir els sentits per deixar-se endur per les sensacions. A més, de cada edició d'Illanvers hi queda un registre material en forma de llibre per a rellegir uns textos que, en determinats moments, tenen un poder evocador extraordinari.

He escrit el paràgraf anterior en present, però ho hauria de fer en passat perquè enguany no hi haurà Illanvers. La veu d’alarma la va donar el 31 de juliol en Bep Joan Casasnovas al seu Facebook: “ILLANVERS no té edició enguany. A més de les dificultats, n'hi ha que el volen desaparegut, ofegat... Dissuadiran l'esdeveniment, un estiu al manco, però mai callaran les veus de la poesia”. Després ha continuat publicant poesia i demanant a la gent que ho faci, que ompli el mur de versos. L’illa la tenim, i els versos també. I també la memòria gràfica i sonora de les edicions anteriors.

Em vaig posar en contacte amb en Pere Gomila. Ell i en Sergi Celofé eren els coordinadors de la festa que, tal com en Pere em va dir, era un acte del departament de cultura del Consell Insular de Menorca. L’any passat va estar a punt de no fer-se. En Pere Gomila ho explicava al seu blog, i uns dies més tard en Miquel Àngel Maria reflexionava sobre la qüestió.

Finalment, es va fer. En Pere explica com: “L’any passat, en què celebràvem la desena edició, vam pensar que havíem de dur el recital endavant costés el que costés i encara que haguéssim de fer pagar una entrada o per els llibrets. Després d’un post al meu blog que va generar diferents notícies en premsa, va sorgir molta gent que s’oferí i que ens donava el seu suport, cosa que encara ens va estimular més en la decisió de fer Illanvers. Vam tenir el suport de la regidora d’Alaior i molt especialment de la de Ciutadella, ja que na Sili Pons havia recitat en una ocasió els seus poemes a Illanvers. Na Sili va ser qui aconseguí que l’IEB pagués el llibret. També vam parlar amb la consellera que, per l’any passat (supòs que per tot el que havia sortit en premsa) ens va oferir una ajuda puntual de 600 euros, però sense suport logístic. Entre una cosa i altra, vam tenir la situació econòmica resolta, però la feina se’ns va incrementar moltíssim.”

El Consell enguay també ha decidit no posar ni un euro al projecte. Ja se sap que hi ha certs sectors polítics a qui els poetes fan molta nosa. O molta por. Perquè els mots despullats esdevenen armes molt eficaces contra la malaptesa, l’arrogància o, directament, la ignorància.

Com diu en Bep Joan Casasnovas, esperem que el 2014 representi només un parèntesi en aquesta festa de la poesia i la música que omplia de màgia les nits del mes d’agost a Menorca.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10530

Latest Images

Trending Articles