Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12457

Què hi ha darrera els mitjans de comunicació

$
0
0
El poder opera en gran part per mitjà del discurs i ara mateix la font de discurs social de més importància són els mitjans de comunicació. Però també els mitjans de comunicació s'han convertit en les darreres dècades en una activitat econòmica molt important i la privatització, a més, de la radiotelevisió ho ha convertit en una indústria i en un espai per a l'expansió capitalista.

Els mitjans no són avui en dia un contrapoder ni un mitjà per controlar el poder polític o econòmic; ben al contrari, són un mecanisme del poder econòmic, ben igual com també hi ha esdevingut el poder polític.

Per això té sentit que ens demanem que hi ha darrera dels mitjans de comunicació. Qui hi ha? Qui els controla? I quin discurs, per tant, transmeten?

En l'actualitat la propietat dels mitjans es caracteritza pel predomini dels grans grups o holdings, que donen lloc a la concentració i a la internacionalització. La majoria d'aquests grups mantenen aliances amb altres, comparteixen accionistes, fan acords sobre mercat, comparteixen propietat de mitjans o productes. Més que competir entre si, es podria dir que col·laboren. Molt sovint aquests conglomerats estan interrelacionats amb altres empreses provinents del món de les finances, l’energia, les telecomunicacions, la construcció, la informàtica, la indústria militar...

Ara bé, hem de tenir en compte que la propietat no és l'única forma de control dels mitjans, també es pot exercir a través del deute (qui presta diners als grups?) o a través d'ingressos que s'obtenen amb la pròpia activitat (com amb la publicitat). Com tractarà un mitjà la informació relativa a aquell banc que li presta diners per invertir o amb aquella empresa que li suposa quantiosos ingressos en publicitat?

Els conglomerats, o millor dit, l'accionariat que hi ha al darrera no decideixen allò que és notícia ni es posicionen clarament a favor de ningú, excepte del sistema. Per tant, no hi ha lectures crítiques de qüestions estructurals, no es qüestiona el sistema establert; al contrari, s'encarreguen de preservar-lo. La pluralitat informativa és imperceptible. La línia editorial és una qüestió anecdòtica. Les consideracions de servei públic, el dret a la informació, la llibertat d'expressió, la utilitat informativa o la democràcia dels mitjans queden relegades a segon terme, a l'ombra de la lògica mercantil i l'interès empresarial.

Amb aquest panorama, és més que evident que si volem informació crítica l'hem de cercar a altres mitjans: mitjans d'informació alternatius, ja siguin autogestionats o per aportacions individuals, ja siguin diaris digitals o en paper, radio o televisió.

Digital: contrainfo.cateldiario.esrebelion.orgkaosenlared.net

Publicacions periòdiques: Directa, Diagonal, La Marea

Radio: Radio 77, Ona Mediterrània

Tele: SaTevaVisió, La Tuerka

Els grans grups de la comunicació:

-Viacom: té canals com MTV o Nickelodeon, i fins 2005 era propietari de la cadena CBS. També té la productora Paramount Pictures i els estudis Dreamworks.

-Time Warner: compta amb la CNN i fins 2009 estava fusionat amb AOL (American Online). Té la Warner Bross, Cartoon Network i les revistes Time i People.

-Vivendi: grup francocanadenc que fou propietari de la NBC fins el 2009. Té els estudis Universal, la discogràfica del mateix nom, a més del Canal Plus, la divisió espanyola del qual és propietat del grup Prisa.

-Bertelsmann: conglomerat d'origen alemany propietari d'una àmplia divisió editorial, com la Random House. També té revistes com Muy Interesante, i és accionista d'Antena 3.

-News Corporation: del magnat Rupert Murdoch, propietari de diaris britànics com The Times i The Sun, i de plataformes de televisió per satèl·lit com Direct TV o Star TV. També té la 20th Century Fox i la cadena Fox.

-Disney-ABC: propietari dels estudis Disney, de Pixar i de cadenes com Disney Channel o ABC News.


Grans grups per camp:

Camp audiovisual: AOL, Time Warner, Viacom, Sony, Walt Disney, Vivendi Universal, News Corporation, Bertelsmann, General Electric - NBC i Liberty Media

Edició (tot i que també vinculat a audiovisual): News Corporation, Bertelsmann, Springer, Finninvest, Lagardère, Reed Elsevier, Pearson, Prisa, Wolter Kluwer, Bonnier, G+J

Publicitat: WPP, Publicis, Omnicom, Interpublic, Aegis, Havas, Dentsu

Exemple interrelació amb altres empreses:

-a França, Générale des Eaux (companyia d’aigües, transports, energia i construcció) va posar en marxa la primera televisió de pagament d’Europa, Canal +, i va anar ampliant les seves inversions fins que es va convertir en el nou grup Vivendi. L’any 2000 el negoci de mitjans es va segregar de la resta d’activitats, agrupades sota el hòlding Veolia, i uns anys més tard Vivendi acabarà fusionant-se amb la filial de General Electrics, NBC.

-Un altre dels grups de comunicació francesos, Lagardère, sorgeix de la fusió de l’empresa aeroespacial i de fabricació d’armes MATRA amb el principal grup d’edició de revistes a Europa, Hachette.

-A Itàlia, Finninvest, la companyia de Berlusconi, parteix del negoci de la construcció i anirà reunint inversions en edició i audiovisual (Società Europea di Edizione, Mondadori, Mediaset, Medusa Film), però també en altres activitats com els esports (Milà), la banca i les assegurances (Mediolanum), i la distribució (entre 1988 i 1998, Finninvest és el principal accionista de la cadena de distribució italiana Standa).

Principals grups a Espanya:

-Vocento: té el diari ABC, El Correo, Qué! I Ideal. En televisió participa en canals com Net TV o la fallida Intereconomia (de la qual és accionista Disney). En ràdio: Punto Radio.

Famílies propietàries: Luca de Tena (descendents del fundador del diari), Ybarra (que controlen el BBVA) i Aguirre (de l'elit empresarial de Bilbao, com la Ybarra).

-Grupo Intereconomía: diari La Gaceta. Radio: Radio Intereconomía.

Compartia, amb menor participació accionarial, el canal de televisió Intereconomía amb el grup Vocento.

El grup és propietat de Julio Ariza Erigoyen, exdiputat del PP en el parlament català.

-Prisa: diaris El País, Cinco Días i la Rolling Stone. Televisió: Cuatro, Digital Plus i Canal Plus. En ràdio: Cadena Ser i 40 Principales.

El principal propietari d'aquest grup és Liberty Acquisitions, holding empresarial amb integrants com Goldman Sachs (fons d'inversió), Credit Suisse (banc), Soros Fund (de Georges Soros, conegut especulador), Deutsche Bank (banc), Morgan Stanley (banc d'inversió i agent de borsa), Bank of America.

Té accionistes com: Banco Santander, La Caixa, HSBC (banc de Shangai), Telefónica i l'empresa Promotora de Publicaciones (família Polanco, Cebrián, Mendoza)

-Unidad Editorial: diaris El Mundo, Marca i Expansión. Radio: Radio Marca, Libertad Digital. Televisió: VEO7.

Aquest conglomerat té un transfons d'inversors estrangers, sobre tot d'Itàlia. El conglomerat pertany a RCS MediaGroup, propietat d'un conjunt d'empreses (entre elles FIAT, el banc MEDIOBANCA, Pirelli, Benetton). Entre els principals accionistes: la família Agnelli (propietària de l'equip de futbol de la Juventus).

-Planeta: editorials Planeta i Espasa. Tele: Antena 3, La Sexta. Radio: Onda Cero. Diaris: La Razón

Aquest grup pertany al grup inversor Inversiones Hemisferio de José Manuel Lara (aristocràcia barcelonesa, membre del consell d'administració del Banc Sabadell).

Controla en un poc menys de la meitat el Grup Antena 3 (que té el canal Antena 3 i l'emisora Onda Cero). El grup Antena 3 també té entre els seus propietaris al Banc Sabadell i al gegant alemany de les comunicacions Bertelsmann. El Grup Antena 3 és propietari del grup GIA La Sexta en un 90%. El 10% restant està repartit entre un accionariat variat com: el banc basc BBK, el grup Bainet (Arguiñano), el grup Imagina (format per Televisa de Carlos Slim, Witgoud Investments de Jaume Roures, Producciones El Árbol d'Emilio Aragón)

-Mediaset: de Berlusconi. Tele: Telecinco i també Cuatro després de la seva fusió.

Aquest grup pertany a Finivest, grup mediàtic italià propietat de la família Berlusconi.

-Radio Popular: COPE, 13TV

Controla el grup la Conferència Episcopal i les distintes diòcesis.

Fonts:

Els mitjans de comunicació com a part del poder econòmic. Laura Bergés i Saura.

http://www.raco.cat/index.php/TreballsComunicacio/article/viewFile/242996/325665

Los medios de comunicación ¿el cuarto poder? Ana Barragán Vera

http://www.tercerainformacion.es/spip.php?article22382

Quién manda en los medios?Álvaro Gutiérrez

http://tribunainterpretativa.com/quien-manda-los-medios-comunicacion-espanoles/

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 12457

Latest Images

Trending Articles