Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12423

Monarquia imposada

0
0

L’abdicació i coronació exprés de Juan Carlos i Felip han posat de manifest la crisi que pateix l'actual règim. Sembla que els resultats electorals de les europees, juntament amb la incapacitat de la casa Reial de recuperar-se del creixent descrèdit davant la ciutadania, han propiciat l'accelerament del pacte entre els dos grans partits per assegurar la continuïtat de la monarquia i simular una renovació i modernització.

Especialment vergonyosa ha estat la hipocresia dels dirigents del PSOE que per una banda es declaraven d'ànima republicana i al mateix temps eren còmplices d'un pacte d'esquena a la ciutadania, negant-li qualsevol tipus de debat.

Tant els socialistes com els populars han volgut vendre que l'actual Constitució, aquella que els dos grans partits ja van modificar en un cap de setmana per assegurar el pagament del deute, no permetia consultar a la ciutadania. Les esmenes presentades pels partits d’esquerres no impedien l'abdicació de Juan Carles, simplement proposaven que abans de coronar Felip és consultàs a la ciutadania i posteriorment s'iniciàs un nou procés constitucional. Si PP i PSOE no les han acceptat és senzillament perquè són favorables a la perpetuació del sistema monàrquic i no estan disposats a obrir la possibilitat d'una república. Quan es nega la possibilitat d'una consulta, el que s'està fent es prendre partit a favor del règim instaurat i negar la possibilitat del canvi.

Tampoc val la posició d’abstenció que han pres partits com el PNV o CIU. No val l'excusa de què ells aspiren a una república pròpia. És molt cínic defensar el dret a decidir per a uns i no per als altres. Com va dir David Fernàndez, són molts els suports que han rebut a Catalunya des d’altres indrets de l'estat espanyol en la lluita pel dret a decidir i la resposta no pot ser contribuir a la imposició d'un cap d'Estat. Tal vegada tenen por a què la possibilitat d'una República Espanyola resti força al projecte de la independència. En tot cas, a mi em sembla que per construir un estat propi s'ha de fer sobre les pròpies fortaleses no sobre les mancances del veïnat.

El regnat de Juan Carles es va fonamentar sobre l'herència del franquisme i la por a un cop d'estat. Se’ns diu constantment que gràcies a ell hem viscut els millors anys de la nostra història i que sense ell no hagués estat possible la democràcia. Ja serà qüestió dels historiadors analitzar si el seu regnat va ser el mal menor o no, però el que sí tinc clar és que la democràcia (si la podem anomenar així) va arribar gràcies a la lluita constant de les classes populars i a les pressions exteriors que no podien tolerar a Europa per més temps una dictadura feixista. Si Joan Carles va triar la monarquia parlamentaria va ser perquè era la forma de poder regnar, no per conviccions democràtiques.

Les circumstàncies actuals són totalment diferents i res pot legitimar el manteniment d'una institució anacrònica com és la monarquia i contra un sistema que ha assolit un nivell de corrupció incompatible amb un règim democràtic. Més prest o més tard haurem d'avançar en el procés de ruptura democràtica amb el règim actual i iniciar un nou procés constituent. No sé si cap un estat multinacional o cap un estat propi. Per a mi el més important és que es fonamenti en uns valors realment democràtics i en una redistribució de poder entre els ciutadans. Com al final de la dictadura, ningú ens regalarà res, ho haurem de conquerir nosaltres.


 Víctima d'aquest anacrònic procés ha estat  la revista "El Jueves", alguns dels seus dibuixant han abandonat la revista en protesta per la censura que els va imposar RBA i han publicat de forma digitalOrgullo y Satisfacción. Qualitat, dignitat i humor que no va mal en tempst tan negres.

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 12423

Latest Images