Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 13243

Un Taller de Gegants

$
0
0

En altres articles hem comentant els tallers de gegants dirigits als més petits que s'han anat fent pels col·legis durant aquest curs que ja acaba, Aquests últims dies els ha tocat el torn a les escoles Cormar i també Maria Lluïsa Serra, totes dues de la ciutat. És la revista insular Util la que aquest mes ens parla precisament de dits tallers:

 

 En les últimes tres dècades el mon dels gegants ha conegut a Maó uns canvis i un nou protagonisme que encara avui no ha aturat de créixer. Fa uns anys aquelles dues velles figures de cartró i fusta que fa vuit dècades van arribar a la ciutat van conèixer a un grup d’amics, la Colla de Geganters, que els ballen durant les Festes de la Mare de Déu de Gràcia i també les porten a visitar les festes dels pobles veïns. Aquest grup a l’hivern lis fan el manteniment físic i fins i tot un dia va crear un grup de músics propi pels seus balls.

El mon dels gegants mai havia estat tan viu com és ara, i es va considerar que això s’havia d’explicar, on s’imparteixen els coneixements, a les escoles. Fa uns anys es van començar a organitzar uns tallers per a donar a conèixer als més petits aquesta part de la nostre cultura. Al  principi la experiència constava de la visita dels grups escolars a la seu de la entitat gegantera a “la casa dels gegants”, per veure d’a prop, en un ambient pot ser més relaxat que durant els passa carrers, aquelles figures que seguien amb els ulls ben oberts pels carrers durant les festes, a l’hora que escoltar les explicacions dels monitors. Al no existir cap precedent conegut d’aquesta mena d’activitats no es sabia com reaccionarien els més petits, al veure els gegants, però que aquests restessin quiets sense ballar, essent sols el tema de les explicacions. El resultat va ser que l’entusiasme igualment seria gran com quan els gegants ballen pels carrers, però amb l’afeixit d’adquirir en la visita tota una sèrie de coneixements que de l’altre manera no serien possibles.

La experiència seria prou satisfactòria que es repetiria en anys successius. Aquest curs 2013-14 el projecte s’ha fet conjuntament amb l’Ajuntament de Maó i els col·legis que han participat en els anomenats “tallers gegants” han estat quasi una dotzena.

En aquesta ocasió les monitores del grup de geganters han dividit la activitat en una primera  visita a les mateixes aules del centre, on s’explica als més petits el que són els gegants, des de quan i el seu paper d’element propi de les festes de la Mare de Déu de Gràcia. També se’ls narra la llegenda que ens conta quan en una època indeterminada en Tomeu i na Guida van arribar a la Ciutat. A les aules es mostra als més petits el que és la gralla, l’instrument que havent estat dos segles desaparegut a la nostre illa es va recuperar per als balls dels gegants. Es mostren els fulls de cartró pedra, el material amb el que són fets els gegants. També entre altres activitats, estirant suficients fillets a terra, com si fos un pilar en horitzontal, s’ aconsegueix saber quina és la alçada d’un gegant.

En el segon dia de la activitat el primer que es fa és posar als petits el mocador blau de geganter, doncs el que faran és anar a la seu del grup a veure els gegants. Un cop al local ja troben taula posada per a poder donar color a la màscara d’en Miquelet es Salero, que s’emportaran a casa com a record de la visita. Es passen algunes projeccions on es mostra el treball de la secció de restauració i creació treballant en algun dels gegants que pot ser ja havien conegut al carrer durant les festes. Una cosa que crida la atenció dels petits és poder veure per primer cop com són aquestes figures des de baix els faldons i fins i tot poder-se posar a sota d’en Miquelet es Salero i ser per uns moments un verídic geganter. En qualsevol cas la visita mai acaba sense la fotografia de tot el grup de fillets i professors amb els gegants.

Activitats similars que s’organitzen és en dies puntuals les jornades de portes obertes per a la població en general i en ocasions, per a grups organitzats que visiten la nostre illa i que no volen marxar sense abans conèixer aquesta part de la nostre cultura com a poble.

 

els col·legis Cormar de Maó i Maria Lluisa Serra visiten la Cas dels Gegants de Maó en Tomeu i na Guida.

els col·legis Cormar de Maó i Maria Lluisa Serra visiten la Cas dels Gegants de Maó en Tomeu i na Guida.

visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao  


Viewing all articles
Browse latest Browse all 13243

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>