Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10334

Els Gegants d'es Castell compleixen 50 anys

0
0

Un estiu de l’any 1964 estàven en Tomeu i na Guida, els Gegants de Maó i en Llorenç i na Eulàlia, els Gegants d’ Alaior, les dues úniques parelles de gegant que hi havia en aquell moment a Menorca, comentant que ja s’atracava la calor i també prest les Festes de Sant Llorenç i poc després les de la Mare de Déu de Gràcia. Quan van rebre la notícia que per a les Festes de Sant Jaume d’es Castell aquell any arribarien al poble més oriental de l’illa una nova parella de gegants, que l’Ajuntament acabava de comprar. Aquell mateix any els Gegants d’Alaior i els de Maó no anirien a veure als nous veïns, doncs en aquell temps no eren habituals les trobades de gegants.

La història que lis van contar però explicava que a l’any anterior un grup de veïns d’es Castell havia promogut una comissió amb l'objectiu de fer reviure unes festes de Sant Jaume que, amb els anys, havien anat a menys. Entre altres decisions una d’important seria la que es va presentar el juliol del 1964, la novetat d’una parella de Gegants. Aquests havien estat construïts a la casa barcelonina “El Ingenio”, la mateixa que ja havia creat als Gegants de Maó i als d’Alaior. La adquisició va costar 2780 pessetes. Aquells gegants van sortir ja el primer any, i fins el 1979 amb unes vestimentes de monarca que lis van confeccionar les cosidores del mateix poble Catalina Victory i Josefina Seguí.

Els anys van anar passant, els gegants no van faltar mai a les Festes de Sant Jaume i també van anar experimentant alguns canvis, com és el cas de l’any 1980 quan la cosidora Juana Olives Vidal ja lis va confeccionar uns primers vestits de menorquins antic.

  Amb l’esclat del mon geganter, a l’any 1988 els Gegants d’es Castell van començar a anar a Maó per aquelles primeres trobades de gegants que s’estaven organitzant amb motiu de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia i ja van conèixer a altres figures gegantines de les que fins el moment sols havien sentit parlar.

Altres novetats, quan a l’any 1995 els fillets de l’escola els van batejar amb els noms de Jaume i Roser que avui tots els coneixem. Cal dir com a curiositat que abans ja havien estat anomenats com en Gornés i na Celeste, tot i que dits noms no van acabar calant entre els seus menuts seguidors mentre que als segons que se lis va posar ja són amb els que avui tots els coneixem. 

Els gegants d'Es Castell en Jaume i na Roser durant el pregó de Festes de Sant Jaume 2013 a Es Castell. 

Els gegants d' Es Castellen Jaume i na Roser, en Xec Calvet, eN Hommer Simpson i la nova geganta Maggie Simpson durant les Festes de Sant Jaume 2013. 

Aquells gegants d’es Castell en un principi van ser portats per gent contractada per a la ocasió.  Amb la arribada de la Colla de Geganters de Maó, a principis dels anys 90 els Gegants d’es Castell van començar a ser portats per aquesta nova entitat fins que a l’any 1997 ja es va constituir la Colla de Geganters d’es Castell.

Altres figures gegantines anirien arribant al poble, com el gegantó en Xec Calvet i també els Gegants Hommer i Lisa Simpson i també des de fa molts anys compta el poble d’es Castell amb un grup de grallers que anima les sortides i balls dels gegants. Tot i així, tot i en la actualitat existir un grup de joves per a portar els nous gegantons, d’aquell primer grup de geganters que s’havia creat a l’any 1997 avui ja no hi queda cap portador per als gegants en Jaume i na Roser, havent de ser portats en la actualitat per altres (En les passades Festes de Sant Jaume van ser portats per la Colla de Geganters de Maó i en la Festa dels 60 anys dels Gegants d’Alaior, fa poques setmanes pels mateixos geganters alaiorencs).

Aquest dissabte a les sis i mitja és a Es Castell la Festa de celebració dels 50 anys al poble d’en Jaume i na Roser. Hi estaran presents aquells vells gegants menorquins que un dia van sentir parlar de la seva arribada,  figures representatives d’altres pobles de l’illa i fins i tot Gegants arribats de Terres Catalanes, per a testimoniar l’esdeveniment.

No hi falti així ningú a Es Castell, aquest dissabte a les sis i mitja de la tarda, per a un nou aconteixement geganter pler de sorpreses i és que 50 anys al poble ben be mereixen una festa.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es  i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10334

Latest Images

Trending Articles