Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10481

Iniciativa Legislativa Popular (I.L.P)

0
0
Normal021MicrosoftInternetExplorer4

Avui continuam reflexionant sobre la participació ciutadana i  publicam un article d'en Joan Martorell Si voleu escriure o que publiquem alguna cosa, només ho heu d'enviar a alternativaperpollenca@gmail 

INICIATIVA LEGISLATIVA POPULAR (I.L.P.)

La Iniciativa Legislativa Popular (I.L.P.) és la potestat per la qual una petició de la ciutadania, firmada per un nombre mínim de ciutadans o votants registrats, pot obligar realitzar una votació pública (plebiscit) sobre una proposta d'una llei, esmena constitucional, reforma d'una llei o ordenança.

Esta regulada a la Constitució Espanyola al article 87.3 i a L’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears a l’article 47.3.

Es, baix el meu punt de vista, una forma estupenda de donar participació a la ciutadania i que els responsables polítics facin lo que realment els ciutadans desitgen, no com per desgracia nostre es habitual, lo que els convé tant des de el punt de vista electoral, ara passa ja que estam en temps de eleccions, com per afavorir interessos particulars o de grups de pressió.

A Suïssa per exemple, la modificació del IVA va esser somes a una votació popular i el resultat va esser que es va haver de augmentar el percentatge.  Varen pujar l’Iva, per que els ciutadans així ho decidiren.

A Andorra, un altre exemple, la darrera que s'ha portat a terme a estat una llei que prohibeix fumar a la feina i alguns espais públics.

L’ Estatut permet als Ajuntaments emprà les I.L.P.’s, cosa que no record que cap Ajuntament hagi fet mai i crec que seria una bona manera de Governar.

Record que quant era President del Club Pollença, la Directiva volíem canviar el para-sol de la façana, ja que consideràvem i considero, que es antiestètic. Varem exposar al saló d’actes, diversos projectes fets per una sèrie de professionals, de manera que els Socis, poguessin triar quin mes els agradés o bé rebutjar el canvi del para-sol. El resultat va esser arreglar el que teníem i així, contra la opinió de la Junta Directiva, es va fer.

En temes sensibles , com es ara la Peixateria, que qualsevol que tingui dos dits de seny, veurà que serà una obra pública  polèmica (temps al temps), si fos responsable, com ara el Batlle, endemés de la preceptiva exposició pública, feria ús de la I.L.P. Lo mateix podrien fer amb la reforma i l’ús del casal de Can Llobera, etc.

Dir que segons està publicat, des de l’any 1978 al 2012 a l’Estat Espanyol, se presentaren 66 I.L.P.’s , de les que 9 reuniren tots els requisits (500.000 firmes com a mínim) i només  1 arribà a esser aprovada per el Congrés dels Diputats i es convertí en Llei.

A la nostre Comunitat Autònoma, son necessaris 10.000 firmes, recollides en 3 mesos, a Andorra necessiten un 10% del cens electoral.

Eines per activar la participació ciutadana, en tenim, lo que falta es voluntat per emprar-les. Prova de axó, es que al Plenari dels Pressupostos (19-04-2014), era una de les reclamacions que feren el partits de l’oposició, el Partit Popular i el PI(CIUP/LLR), en fan cas omís, llàstima.

A Pollença, si apliquéssim el percentatge de Andorra (10%),per exemple, ferien falta 1.051  persones. Aplicant el cens de data 01.01.2014 (10.510 electors). Si apliquéssim la proporció existent entre els 36 milions de ciutadans en dret a vot a tot l’Estat Espanyol i tenint en compte que son necessàries 500.000 firmes, a Pollença amb 151 firmes podríem tirar endavant una I.L.P., evidentment si hi hagués voluntat política de aplicar aquest sistema de participació ciutadana, caldria fer una consulta al Juristes de la CCAA.

Segons qui subscriu, cal emprà les I.L.P.’s per arrodonir el nostre sistema democràtic. Vaig  tenir responsabilitats a l’Ajuntament durant 8 anys i mai varem promoure una ILP, es veritat, emperò el temps i els anys, me fan veure aquest i molt mes errors que varem cometre, per lo que si la meva experiència i errors acumulat serveixen per qualque cosa, es per lo que coment públicament el meus punts de vista.

Joan Martorell

 Fotografia feta per Biel March Simó (anys 80) en Pollença."La Pescateria es percebuda per molts com un antic espai lúdic pels nins i nines del Pollença, ara perdut. Les corregudes entre les pedres, passar per davall, jugar a encalçar, botar,... en definitiva, entretenir-se, era possible pel fet de disposar moltes hores al dia d'aquest espai de forma lliure."

 

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10481

Latest Images

Trending Articles