Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10325

En Tomeu i na Guida "fan escola"

0
0

Fa molts i molts d’anys un dia d’agost en Tomeu i na Guida van visitar el poble d’Alaior, doncs aquella població encara no tenia gegants i els dos maonesos d’altura van anar-hi per a participar en els Festes de Sant Llorenç i mostrar a la població veïna el que eren els gegants.

 La cosa agradà i pocs anys després en Llorenç i na Eulàlia feien arribada al poble, per a ser els Gegants d’Alaior. De dita arribada enguany en fa seixanta anys, cosa en poques setmanes es celebrarà de dalt de tot, faran d’amfitrions els Gegants d’Alaior i a part de participar en la festa com a convidats en Tomeu i na Guida també ho faran tota la resta de gegants de Menorca que un cop “creada escola” van començar a arribar també a altres poblacions menorquines.

Avui el fet de tenir gegants a moltes poblacions de l’illa és ja un fet ja normal, fent de la seva presència un acte tradicional més de les fetes patronals. Fa dues dècades van aparèixer els grups de geganters de la manera que els coneixem avui i el mon dels gegants va començar a experimentar una evolució que arriba fins al dia d’avui.

Ja fa alguns anys que a la entitat gegantera de la Ciutat de Maó es va voler explicar que era tot aquest mon gegant, els dels geganters, que representaven els gegants i quina era la tasca dels geganters. Es va decidir fer-ho com quan es vol ensenyar algo a algú “fent escola”.

els colegis participen en la activitat del tallers de gegants organitzat per la Colla de Geganters de Maó.

els colegis participen en la activitat del tallers de gegants organitzat per la Colla de Geganters de Maó.

Es va iniciar un projecte que era el de anar els geganters per les aules dels col·legis a donar “una classe de gegants” i també convidar als col·legis a visitar la casa on els gegants romanen quan no estan a les festes. El projecte era arriscat doncs al no existir cap precedent conegut a la nostre illa de que els fillets anessin a veure els gegants i aquests no ballessin, no es sabia els més petits com podien reaccionar, però ja des de el primer any l’exit i l’entusiasme dels més petits va ser majúscul; disfrutant de dalt de tot escoltant la història dels gegants, com estan fets, el seu manteniment, el per que d’aquests a les nostres festes i tot un seguit de coses que no es poden aprendre únicament veient-los durant un passacarrers. No hi falta en la activitat que els fillets es pintin en el mateix local una màscara de en Miquelet es Salero i com no la fotografia final de tota la classe amb els emblemàtics personatges de la ciutat.

Aquestes últimes setmanes han estat fins a quatre els col·legis que han participat en el projecte dels Gegants a la escola. Els col·legis han estat Fontiroig, Tramuntana, Mare de Deu del Carme i la escoleta Els Passarells. Fins a final de curs ja està programada la activitat amb alguns col·legis més fent que en la edició d’enguany siguin prop d’una dotzena les escoles que hauran participat en els tallers.

La activitat ja ha fet escola i altres agrupacions geganters de l’illa també ja han començat a posar en pràctica activitats similars.

Recordem que altres activitats similars que també s’han dut a terme des del grup de Geganters de Maó han estat alguns anys les jornades de portes obertes dirigides al la població en general o la visita de grups organitzats a la seu dels geganters per a escoltar sobre els gegants i les nostres festes.

els colegis participen en la activitat del tallers de gegants organitzat per la Colla de Geganters de Maó.

www.gegantsmao.menorca.es


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10325

Latest Images

Trending Articles