Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10334

"Las maestras de la República " ( XI ABRIL DE REPÚBLICA)

0
0

Ja hem arribat a l'onzena edició dels actes d'Abril de República que han servit i serveixen per a recuperar  la memòria col·lectiva de la República. Enguany, a l'igual que l'any passat, els actes són organitzats per Iniciativa Ciutadana per Pollença i l'Associació Memòria  de Mallorca, amb la nostra  col·laboració i del PSM. Altre dia us informarem i explicarem com el batle que teòricament també exerceix de regidor de Cultura no ha donat permís per fer els actes al museu com era la intenció dels organitzadors.

Per començar aquest divendres 4  teniu l’oportunitat de veure   "Las Maestras de la República" al centre cultural de Pollença a les 20:00.El documental produït per FETE-UGT  recrea l'experiència de les mestres de la república espanyola a través de testimonis d'investigadors i de familiars d'aquelles dones, i amb imatges d'arxiu inèdites, ha guanyat el premi Goya del cinema espanyol a la millor pel·lícula documental.

El film mostra el treball pels drets de les dones i per la modernització de la societat i l'educació que van fer aquelles mestres que, arribada la dictadura, van patir majoritàriament la repressió franquista. Carmen Agulló, titular del Departament d'Educació Comparada i Història de l'Educació de la Universitat de València és una de les investigadores que participen en el treball audiovisual.

 L'educació va constituir un dels grans compromisos socials de la democràcia de la Segona República. L'objectiu era configurar l'estat docent, que portaria la cultura i l'ensenyament als racons més remots del país per construir una societat més justa, lliure, equitativa i solidària.

Les mestres de la república, o senzillament republicanes, com ens agrada recordar-les, van participar de forma compromesa i valenta en el desenvolupament d'en aquest projecte. Representaven el model de dones modernes i independents. Elles serien les responsables, en bona mesura, de la construcció i difusió de la nova identitat ciutadana, en educar al seu alumnat en els valors d'igualtat, llibertat i solidaritat, tant a través de la transmissió en els continguts a les aules com, sobretot, amb el seu exemple personal.

Dones compromeses amb la igualtat social i de gènere, eren conscients que cada pas que donaven representava el dibuix del camí pel qual unes altres transitarien. Amb el seu interès per innovar, investigar i desenvolupar un discurs propi en l'àmbit de l'educació es van embarcar en els viatges d'estudis, van participar en les Missions pedagògiques, van ocupar llocs de direcció en els col·legis i van formar part d'organitzacions sindicals, polítiques i associacions feministes i ciutadanes. Van ser pioneres en processos d'innovació i practiques pedagògiques que obrien les aules a una metodologia activa i participativa.

Perquè creien en la igualtat van derrocar els murs que separaven als alumnes i alumnes, proposant pràctiques de relació que els permetés compartir interessos i coneixements. Una coeducació que els possibilitaria aprendre a compartir la vida en igualtat.

Aquest projecte quedo interromput després de la guerra civil, amb la terrible depuració exercida pel bàndol vencedor sobre un magisteri compromès amb les idees republicanes. En les mestres, la repressió va ser especialment terrorífica, en intentar acabar física i simbòlicament, amb els valors d'igualtat i autonomia que elles representaven.

Amb aquest documental, des de FETE UGT, donem un nou pas en la recuperació de la seva memòria. El seu llegat tant ideològic i pedagògic és més necessari que mai per defensar l'educació en la qual creiem.

Les seves vides són el testimoniatge del compromís amb l'educació, la justícia i la igualtat. El seu record forma part del nostre present i l'inici del nostre futur.

Aquest documental vol contribuir a la difusió de la seva obra, des d'aquí donem les gràcies a totes les persones que ho han fet possible, i a totes aquelles mestres i mestres que avui segueixen els seus passos.

Carlos López Cortiñas.

Secretari General FETE UGT

 A la següent pàgina podeu trobar informació molt completa sobre el documental.

 
 

 

LA RESTA DEL PROGRAMA D'ABRIL DE REPÚBLICA ÉS:

El divendres dia 11 al Centre Cultural de Pollençaa les 20:00h  na Maria Antònia Oliver, presidenta de l'Asssociació de la Memòria Històrica de Mallorca  farà la xerrada "Cercant justícia a l'Argentina".

El dilluns dia 14, acte d'homenatge als republicans a la Plaça dels Seglars  a les 19:00 h.

El divendres 25al Centre Cultural de Pollençaa les 20:00h na Margalida Capellà ens presentarà el llibre Veus Republicanes.

Finalment, el dissabte 26 hi haurà una visita guiada al Camí dels Presos"  de Cala Sant VicenÇ

Vos hi esperam a tots i agrairem la màxima difusió.

Salut
 
 

Viewing all articles
Browse latest Browse all 10334

Latest Images

Trending Articles