Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10707

Perquè MÉS no es presenta a les eleccions europees

0
0
La decisió de MÉS per Mallorca s’ha pres després d’un procés de consulta i de deliberació amb les bases de la coalició. Com a conseqüència d’aquest procés s’ha constatat, d’una banda, que no hi ha cap candidatura unitària que reuneixi el conjunt de partits i organitzacions del sobiranisme progressista i l’ecologisme polític i l’ecosocialisme d’arreu de l’Estat; i de l’altra, que cap de les candidatures que s’han acabat conformant generaven el consens suficient en el si de la coalició MÉS per Mallorca com perquè aquesta es pogués presentar conjuntament a les eleccions europees.

Després d’analitzar aquestes circumstàncies, s'ha prioritzat com a objectiu polític l’enfortiment de la coalició MÉS per Mallorca per tal d’obtenir els millors resultats l’any 2015, a les eleccions al Parlament, al Consell i als ajuntaments, i fer possible el canvi polític al nostre país.

 

L’aposta inicial del PSM-Entesa

 

Cal recordar que el darrer Congrés del PSM-Entesa acordà apostar per una candidatura de l’Aliança Lliure Europea (ALE) ampla i sense exclusions. També acordà que dita coalició s’ampliàs a partits i moviments representants de l’ecologisme polític i l’ecosocialisme.

 

Posteriorment s’ha anat avançant en la consolidació de la coalició MÉS per Mallorca, principalment amb l’Assemblea Constituent del passat mes d’octubre.

 

L’aposta conjunta de MÉS per Mallorca

 

En relació a les eleccions europees, la coalició MÉS per Mallorca va fer l’any passat la següent proposta: “és en el grup Verds-ALE que MÉS per Mallorca, un projecte nou i obert que recull sensibilitats molt diverses, vol participar en la impulsió del canvi necessari, juntament amb els partits de la Federació PSM-Entesa i la cooperativa IniciativaVerds. Moltes organitzacions d’arreu de l’Estat formen part d’aquest grup, i en un moment d’urgència democràtica, consideram que seria una passa endavant molt important que les diverses forces que integren Verds-ALE confluïssin en una candidatura conjunta per a les properes eleccions europees, una candidatura oberta a les formacions polítiques que s’hi vulguin incorporar des del compromís amb aquestes propostes, partint de la convicció que cal sumar per plantejar alternatives al bipartidisme estatal, que tanta sintonia ha tingut en el disseny de les polítiques neoliberals europees”.

 

La fragmentació de l’espai ALE-Verds

 

Aquesta proposta no només no ha estat possible, sinó que a nivell estatal s’han configurat almenys tres coalicions que complirien en part aquests requisits (les candidatures encapçalades per ERC, Compromís-Equo i Bildu-BNG). No s’ha configurat per tant una gran coalició que ajunti tot aquest espai que representa MÉS per Mallorca (esquerra nacionalista i sobiranista, esquerra alternativa, ecosocialisme).

 

La decisió de no concórrer a les eleccions europees

 

MÉS per Mallorca va acordar a l’Assemblea Constituent deixar llibertat als partits integrants per a les aliances a nivell estatal i europeu i que, per tant, les eleccions europees quedaven fora de la sobirania de la coalició, tret que hihagués un consens. Per això es varen preveure una sèrie d’assemblees territorials per acostar posicionaments.

 

Una vegada fetes les assemblees comarcals de MÉS per Mallorca, en relació a les pròximes eleccions, s’ha evidenciat que no hi havia un consens sobre la candidatura europea perquè la nostra coalició hi pogués concórrer. Tot i així, quedava oberta la possibilitat els partits que integren MÉS per Mallorca es presentassin a les eleccions dins la candidatura que trobassin oportuna.

 

Ara bé, des del PSM-Entesa hem considerat que, a només un any de les properes eleccions municipals i autonòmiques, la prioritat és consolidar el projecte i fer créixer la coalició. En aquests moments, després d’estar impulsant assemblees insulars i locals per constituir MÉS per Mallorca arreu del territori, tindria poc sentit que els partits que en formam part competíssim electoralment. L'assemblea d'IniciativaVerds es va manifestar en el mateix sentit.

 

Objectiu prioritari: enfortir MÉS per Mallorca per fer possible el canvi polític el 2015

 

A partir d’ara, des del conjunt de la coalició MÉS per Mallorca podrem centrar els esforços en mobilitzar les bases, en escoltar la ciutadania, en elaborar la nostra proposta política i, en definitiva, presentar un projecte polític sòlid i de futur, que sigui l’alternativa real al bipartidisme PP-PSOE i que lideri l’any que ve el canvi polític en aquest país.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10707

Latest Images

Trending Articles