Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12422

Una solució que hipoteca el nostre futur

0
0
Balears té el dubtós honor de ser la darrera comunitat autònoma en aprovar una llei del sòl, una llei fonamental en l’ordenació del territori. A pesar de tot els temps que ha hagut per consensuar,i fer una llei per aturar d'una vegada per totes la destrucció del nostre paisatge, el nostre vertader petroli, no s'ha fet.  La llei aprovada per PP&PI es una llei desenvolupista i antiga, que consagra els principis que han inflat la bombolla immobiliària i que ens han portat a la crisi actual, per fer-la així, “no calia”. La compilació de normes que suposa la llei incorpora dos aspectes que consoliden un model d’utilització del territori de manera especulativa i irregular: la manca de debat públic sobre el model territorial i l’altra, més concreta, l’esmentada i criticada legalització d’habitatges fora d'ordenació en sòl rústic, punt aquest darrer en el que ens centrarem.

Com diu l'Ara aquesta llei és una demostració que la disciplina urbanística ha estat un fracàs. És evident que els ajuntaments no han fet complir la llei durant molts anys perquè alguns van mirar cap a una altra banda i no van perseguir les irregularitats, per això hem arribat a aquesta llei que és un greuge comparatiu per tots els ciutadans que han complit la llei i han anat pel camí de la llicència. A Pollença ha hagut durant anys una passivitat evident a la disciplina urbanística per part de l'Ajuntament que ha ajudat a  la multiplicació de construccions il·legals a tot el municipi, especialment al sòl rústic,  amb un impacte ambiental evident;  consum excessiu del sòl, deteriorament de l’entorn i  un creixement desordenat i indiscriminat. Per alguna cosa el diari Ara Balears a la seva editorial citava el nostre municipi:

La demanda de cases de lloguer va disparar les cases il·legals en municipis com Pollença, i cap consistori, ni progressista ni conservador, no va gosar aturar els peus a la demanda, per molt que es fessin fora d’ordenació. L’administració, en rústic, ha fet bàsicament dues coses: acceptar que un xalet era un magatzem agrícola per poder donar llicència o senzillament mirar a un altre lloc. Ara, la llei de Gabriel Company no fa més que premiar tots aquests infractors sense demanar ni tan sols parcel·la mínima. Trist final per a un fracàs de la societat en general.

Per això és evident que  la llei pot agradar a una part important de la població, que té casetes o segones residències en aquesta situació, però qualsevol que vulgui pensar i preveure el que pot passar a mig o llarg termini s'adonarà que aquesta llei posa en perill el nostre futur. No hi ha cap seguretat de  que a partir d’ara es farà complir la lle, i si precisament el que fa PP&PI és amnistiar tots els infractors, és fàcil augurar que amb aquesta llei es provocarà un efecte crida i s’executaran noves irregularitats “esperant que arribi una altra amnistia”. La Llei afavoreix més creixement, la mercantilització del sòl rústic i rebaixa els estàndards de sostenibilitat i qualitat de vida perquè elimina les “portes” de la ciutat al camp amb l’extensió de la ciutat difusa.

A la llei es legalitzen tots els edificis per impactants que siguin i tinguin l’ús que tinguin. Un mínim hagués estat posar uns requisits, marcar unes pautes i no donar carta blanca als irregulars. Per exemple acceptar el que demanava l’associació de tècnics urbanistes que va demanar al Govern que incorpores correccions “clau”; que hi hagi “una única edificació en la parcel·la, que l’edificació respecti la reculada i l’altura que marca la normativa, i que el volum de la construcció no superi els 1.500 metres cúbics”.

 El paisatge és el principal actiu econòmic de Pollença, i no es pot seguir destruint, s’ha de posar ordre. La contenció del creixement urbanístic és la base d'un model territorial sostenible. Hem fracassat però aquesta solució hipoteca el nostre futur.


Si voleu més informació sobre  la Llei del sòl i la resta del seus articles:

- Gob

- Recull d'articles a Disúrbia

És curiós que els mateixos que veuen el perill de les prospeccions no s'adonen del del perill d'aquesta llei 

Albercocs i cireres

 



Viewing all articles
Browse latest Browse all 12422

Latest Images