Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12477

Aina Mora: 'El patrimoni fotogràfic de Sóller'

$
0
0

He encontrado un artículo que está alojado en la web del Ayuntamiento de Sóller. Desde su portada selecciono en el apartado "Cultura" la opción "Arxiu Municipal" donde encuentro un dibujito con la indicación "Jornades d'Estudis Locals Ponències de les Jornades publicades fins ara" y donde encuentro los enlaces a las siete jornadas realizadas hasta ahora y, también, a los pregones de ferias y fiestas. Está muy bien que los estudios realizados se publiquen en la web institucional del Ayuntamiento. Creo que tanto Palma como Mallorca en general está falta de una página así. En las IV jornadas (año 2010), Aina Mora Vives presentó el trabajo El patrimoni fotogràfic solleric. Una introducció, cuyo resumen dice: "Aquesta comunicació pretén fer una aproximació a la introducció de la fotografia i als pioners d’aquest art a Sóller. Sabent que queda molta feina a fer es presenta un inventari dels fotògrafs de Sóller, que varen retratar tant els paisatges com a nombroses famílies de la nostra Vall, així com la localització i l’estat dels seus arxius i material fotogràfic".

Este trabajo es una delicia. Parte desde las primeras imágenes realizadas por los excursionistas catalanes que visitaban Mallorca a finales del siglo XIX como las del litógrafo Sellarés; también de otros viajeros de distinta procedencia, como Lacoste de Madrid o, de Palma, Truyol, Tous, Rul·lan, Ordinas; o Guillem Bestard de Pollença.

Indica los primeros fotógrafos profesionales que se establecieron en Sóller, siendo el primero Celestino Pérez, desde 1892, quien tuvo local en distintas direcciones hasta que se estableció en "Fotografía La Ideal". Eran, al principio, fotógrafos itinerantes, como J. Truyol que, establecido en Palma, se anunciaba en el "Setmanari Sóller", adonde iba, bien cuando era llamado o con ciereta periodicidad.

Trata sobre los primeros fotógrafos nacidos en Sóller, ya Joan Busquets de Can Quenc y Jaume Busquets, del carrer de Sa Mar, en la década de 1910, siendo Jaume Busquets el primer reportero gráfico ya que enviaba fotos a la prensa de Palma. Junto con José Polent Mariano fueron la primera generación.

foto
¿Salleras?: Fotografía de Mossèn Miquel Roselló "En Nussa", del archivo de Josep Morell

La nova generado está formada per Bartomeu Noguera, Antoni Castañer Rullan ¡ Josep Kulzer. Bartomeu Noguera comencá com a fotógraf afeccionat "darrera impressionar la seva estimació pels esports sobre tot les bicicletes" i mes endavant com a professional.

Nascut a Burges, Franca, al 1895 on també h¡ estudia fins als 14 anys, allá es compra la seva primera camera fotográfica i quan anava al velódrom o a veure fútbol feia fotografíes i els posava als vidres de la porta del restaurant de son pare. Els ciclistes, futbolistes i afeccionáis s'interessaven i li demanaven que els retratés. Un cop a Sóller, va continuar fotografiant i la seva aleshores al-lota, després esposa, duia el material a revelar a casa del fotógraf Busquest, del carrerde Sa Mar. Aquest s'interessá peí seu treball i al saber que ell era l'autor del mateix li va demanar per ajudar-lo. Era el temps d'arribada dels primers turistes als anys trenta. Muntá un petit laboratori al soterrani de casa seva i la seva labor era bastant bona, en paraules del fotógraf. Arribava la primavera i amb ella les primeres comunions. "El dia de la primera comunió d'aquella época era de por, per l'excessiu treball que representava."

Busquets a qui ajudava va posar-se malalt i mancant-li forces per continuar la tasca li demaná que li comprés el negoci, aleshores Bartomeu Noguera ja era casat i amb l'aprovació familiar abans de fer el traspás muntaren la galería al jardí.

Per l'estudi d'en Noguera passaran molts nuvis, molts d'infants de primera comunió, i molts sollerics i solleriques que es deixaran retratar, així i tot també trobá temps per a fer una col-lecció de postals.

El relleu de José Polent será Antoni Castañer Rullán, conegut com "en Coixí" o "Q-xí", el pseudónim que feia servir en alguns articles i gloses on descriu "aspectos y anomalías de la vida y de la administración local". El 1927 adquirí la galería de Polent. Castañer era el caixer apoderat del Banc de Sóller i s'iniciá díns el món de la fotografía de manera autodidacta amb manuals. Encara que fotógraf professional no deixá la seva feina al banc, a mes venía a ser com el fotógraf oficial de la Base Naval del Port de Sóller [...]

¿He dicho que este trabajo es una delicia? Aina Mora va tratando la historia de la fotografía en Sóller paso a paso hasta 1950. Incorpora algunas imágenes. El final de su trabajo está dedicado a los coleccionistas de fotografías, gracias a los cuales se puede reconstruir y documentar la historia. "Joan F. Rullàn Vallcaneras és el col·leccionista amb l'arxiu més ampli de la vila. Més de 55.000 fotografies i postals el composen. Tot i que està classificat per temes, tots els fotògrafs abans esmentats hi són a la seva gran col·lecció. La seva dèria de col·leccionar fotografies li ve ja des de la infantesa i és l'arxiu gràfic de molts historiadors i periodistes de la nostra vall". Aina Mora va citándolos e indicando la naturaleza de sus colecciones. Indica también los archivos donde hay imágenes de Sóller y acaba con unas conclusiones y bibliografía.

En resumen, un trabajo excelente y ameno que da gusto leer y conocer.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 12477

Latest Images



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>
<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596344.js" async> </script>