LInforme 85/2013 del Compte general de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears corresponent a lexercici 2011 va posar de manifest una sèrie dirregularitats en la concessió duna subvenció de 100.000 euros per part de la Conselleria dEducació i Cultura en favor de lObra Cultural Balear (OCB).
El mateix informe diu, textualment, que a lexpedient no queden suficientment acreditades les raons que impedeixen laplicació dels principis de publicitat i concurrència. És a dir, es va donar una subvenció de 100.000 euros de forma directe, a dit, sense justificar, sense lliure concurrència. Una subvenció que, fins i tot la Intervenció General de la CAIB va fiscalitzar de disconformitat.
La Sindicatura, a lanàlisi daquesta subvenció, fa un llistat prou significatiu dincidències, que entre daltres qüestions, diu que es passen despeses generals de lentitat com a justificants de la subvenció, factures que es passen com a despesa sense justificar el seu pagament, factures que no posen lobjecte a que es refereixen, etc. Una subvenció, a més, aprovada amb una resolució de dia 25 de maig de 2011, tres dies després que els partits del Pacte perdessin les eleccions.LObra Cultural Balear va tenir molta entrada a lanterior Govern i a la resta dadministracions públiques governades per lesquerra, no només per limport desmesurat de les subvencions rebudes, es calcula que podrien sobrepassar els 6 milions deuros; sinó perquè es van fer els ulls grossos a lhora de comprovar en que es gastaven els doblers públics rebuts i, com és el cas, se li van concedir subvencions en temps de descompte, sense lliure concurrència i violentant la normativa, amb lobjectiu de beneficiar aquesta entitat.
LObra Cultural Balear és una entitat que ha sabut fer del català un negoci. El català, en el fons, ha estat lexcusa per fomentar el nacionalisme i el sobiranisme a les Illes Balears, basta llegir els seus objectius a la seva pròpia pàgina web. Una entitat que ha volgut monopolitzar la nostra llengua, que és de tots, per posar-la al servei del nacionalisme més radical. I ha fet del català bandera política per provocar lenfrontament.I tot açò ha trobat un terreny abonat entre els partits desquerres que, estant en el Govern, no han fet més que obrir laixeta de la caixa pública per regar de milions deuros a aquesta associació ultracatalanista i així gratificar-los per la feina bruta en favor dels seus deliris ideològics .
Un negoci, el del català, que va ser molt lucratiu per aquesta associació. Segons apareix a les memòries de la pròpia entitat, la OCB rebia entre 1 i 1,5 milions deuros, cada any, de les institucions públiques. Una autèntica animalada, sobretot si el pressupost global de lentitat tot just era dentre 1,4 i 1,7 milions deuros. Més del 80% del seu pressupost provenia dels nostres imposts! Una suma que podria ser, fins i tot, major si tenim en compte entitats filials de la pròpia OCB, creades al seu entorn, i que exprimien, encara més, les exhaustes arques públiques.Lògicament el negoci sels ha acabat. Han passat de rebre 1,5 milions deuros cada any de les administracions públiques a just uns 30.000 euros, segons el seu pressupost de 2013. És normal, per tant, que aquesta entitat, que ha vist com el seu negoci ha minvat de forma tant significativa (han passat de pressupostar de 1,7 milions deuros a just uns 300.000) sigui la que encapçali totes les manifestacions catalanistes, portant pancartes i megàfons, i cridant com els que més.
Però el que ha quedat molt clar és que el català no és el motiu daquestes mobilitzacions, açò és el que manco els preocupa; el que els mou de veritat a manifestar-se és el negoci tant lucratiu que havien muntat amb lexcusa del català i que ara sha esfumat.